Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας: Συμμετέχουμε στη προγραμματισμένη κινητοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/11/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ και πορεία προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

0
96

ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ….

Σε κατάσταση ετοιμότητας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται το Λιανεμπόριο αντιμετωπίζοντας το ως πιθανό το ενδεχόμενο ακόμα και κινητοποιήσεων.
Το νομοσχέδιο το οποίο είναι ήδη σε διαβούλευση και διαμέσου έντονων αντιδράσεων σύμφωνα με τα αναφερόμενα σε αυτό το κατώτατο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών θα ανέρχεται σε 10,920 ευρώ και ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο κάθε επαγγελματίας θα ανέρχεται σε 1,102 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου και του τέλους επιτηδεύματος θα ανέρχεται στα 1,752 ευρώ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω το μόνο σίγουρο με το φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση και στο οποίο θεωρούμε ειλημμένες τις αποφάσεις της έχοντας ως μοναδικό σκοπό και στόχο τον ΑΦΑΝΙΣΜΟ χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων.
Το επιχείρημα της φοροδιαφυγής για την εισαγωγή της τεκμαρτής δαπάνης φορολόγησης δεν στέκει ειδικά στη περίπτωση του οργανωμένου λιανεμπορίου και αυτό γιατί με την έκδοση της παραγγελίας και του ανάλογου παραστατικού για την αγορά εμπορεύματος ανεβαίνει αυτομάτως στη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή. Επίσης για τη πάταξη της φοροδιαφυγής στο οργανωμένο λιανεμπόριο έχουν ήδη τοποθετηθεί τερματικά μηχανήματα τραπεζών ( pos), τα οποία εξελίσσονται και μέσω λογισμικού ταμειακών μηχανών θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ σε πρώτο χρόνο. Φυσικά δεν ξεχνάμε και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο καθιερώθηκε στα χρόνια της κρίσης και συνεχίζει να υφίσταται με μία μικρή μείωση της τάξης του 25% για εισοδήματα κάτω από 10,920 ευρώ και 50% μείωση για πάνω από 10,920 ευρώ.
Αρα σίγουρα τη μεγάλη μείωση θα τη λάβει και πάλι η μεγάλη επιχείρηση και όχι η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση που προσπαθεί να επιβίωση μεταξύ των θηρίων.
Συμπερασματικά με τα παραπάνω λοιπόν δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα της κυβέρνησης στη θέσπιση αυτού του νομοσχεδίου. Ίσως κάποιοι θέλουν να καλύψουν κάποια επαγγέλματα που φοροδιαφεύγουν ή να κλείσουν τρύπες του προϋπολογισμού σε συνάρτηση βέβαια και το περίφημο Σχέδιο Πισαρίδη που στοχεύει αποκλειστικά στον αφανισμό των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Στη συνεχή πτωτική πορεία των ελεύθερων επαγγελματιών ( από 200,000 σε 90,000) μέσα σε λίγα χρόνια είναι σίγουρο ότι ο στόχος επετεύχθη και σε λίγο θα ολοκληρωθεί σε συνδυασμό με το τεράστιο ιδιωτικό χρέος που παραμένει αρρύθμιστο από τις ατομικές επιχειρήσεις και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πληρωθεί ποτέ.
Με τις ανακοινώσεις του Διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τις μειώσεις που πρόκειται να έρθουν σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές σχεδόν 13 δις. Ευρώ το μόνο σίγουρο ότι δεν θα υπάρχει καν αγοραστική δύναμη παρά την υπέρογκη φορολόγηση και αποτέλεσμα όλων αυτών των πολιτικών είναι η μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση να οδηγηθεί στο κλείσιμο και τον αφανισμό.
Σύμφωνα με τις κοινές Ανακοινώσεις Ε.Σ.Ε.Ε. και Γ.Σ.Β.Ε.Ε. με τις οποίες ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ και εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν . Ζητάμε την άμεση απόσυρσή του και διεκδικούμε την υλοποίηση των κάτωθι μέτρων για την στήριξή τους και όχι τον αφανισμό τους:
· Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
· Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης και τους προμηθευτές της
· Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, κατ’ αναλογία όσων ισχύουν για τα φυσικά πρόσωπα
· Υποχρεωτικά δεκτή η αίτηση στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών σε αιτούντες με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ
· Κατάργηση της τραπεζικής προμήθειας στις ψηφιακές συναλλαγές

Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ συμμετέχει στη προγραμματισμένη κινητοποίηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 22/11/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 11:30 ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ και πορεία προς το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ « ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ… ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ» .
Το σίγουρο και βέβαιο είναι ότι το λιανεμπόριο με τις ήδη υπάρχουσες δικλείδες δεν φοροδιαφεύγει και δεν μπορεί όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες να μεταχειρίζονται το ίδιο, επειδή εξυπηρετεί κάποιους…
ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΒΡΟΝΤΕΡΟ « ΟΧΙ » ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ…
ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗΣ Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ε. Σ. ΝΙΚΑΙΑΣ