Λαμπρός ο εορτασμός της Οσίας Ξένης στην Νίκαια

0
45

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της Οσίας Ξένης και των δύο θεραπαινίδων της, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό και προσφυγικό Ιερό Ναό της Οσίας στη Νίκαια.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρεσβύτερο Παντελεήμονα Σταυρίδη, τον συνεφημέριό του πατέρα Ευάγγελο Κανταρτζή και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Νίκαιας, Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Λειβαδιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο της Οσίας Ξένης και στην ιστορία του Ιερού Ναού, ο οποίος χτίστηκε από τον μακαριστό Επίσκοπο Σεβαστείας κυρό Γερβάσιο (Σουμελίδη) και πρόσφυγες από τα Μύλασα της Μικράς Ασίας.
«Η μικρασιατική ιστορία μας διδάσκει ότι η Εκκλησία είναι εκείνος ο Ιερός Θεσμός ο οποίος κράτησε ψηλά το γένος των Ρωμιών και το Έθνος των Ελλήνων» – τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Αθανάσιος.
Κλείνοντας ο π. Αθανάσιος υπογράμμισε: «ευλογημένες αυτές οι ημέρες καθώς σαν αύριο, 25 Ιανουαρίου έχουμε την 29η επέτειο εκλογής του Σεβ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλεξίου από την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος».
Τους ύμνους έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης κ. Ευάγγελος Καραμπάσης και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Τζάνος.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτανεία της Εικόνας και του Λειψάνου της Οσίας Ξένης, με την συμμετοχή του Δημάρχου Νίκαιας κ. Κώστα Μαραγκάκη, βουλευτών, αντιπροσωπειών Σχολείων της περιοχής, του μικρασιατικού σωματείου Ένωση Δαρδανελλιωτών Άγιος Θεόδωρος και παιδιών από τα κατηχητικά της Ενορίας, στα οποία ο Σεβασμιώτατος προσέφερε γλυκίσματα και δώρα.
Στην Λιτανεία παιάνισαν οι μπάντες της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής.