Σύλλογος Νησίου Πισιδίας Μικράς Ασίας “Οι Άγιοι Ανάργυροι”: Eκδήλωση για την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

0
29
Ο Σύλλογος Νησίου Πισιδίας Μικράς Ασίας “Οι Άγιοι Ανάργυροι”, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην εκδήλωση για την ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΣΣΑ ΓΥΝΑΙΚΆ, που θα λάβει χώρα στα γραφεία του Συλλόγου, Ηλιουπόλεως 102 (δίπλα στην Μάντρα του Μπλόκου) την Κυριακή 7 Απριλίου στις 7μμ.
Το θέμα θα παρουσιάσει η φιλόλογος, συγγραφέας και ερευνήτρια της μικρασιατικής κοινωνίας και του μικρασιατικού πολιτισμού κ. Αργυρώ Μαργαρίτη.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ζωντανά με μικρασιατικά τραγούδια η Λαϊκή Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη υπό την διεύθυνση του κ. Γιάννη Λαμπράκη.

Λίγα λόγια για την παρουσίαση του θέματος, από την κ. Αργυρώ Μαργαρίτη:
Η Μικρασιάτισσα γυναίκα ως έννοια έχει ξεπεράσει την εθνολογική και την έμφυλη υπόστασή της και αποτελεί στη συνείδηση και στις καρδιές μας Σύμβολο, Αξία, Ιδέα.
Προσεγγίζοντας το θρησκευτικό, κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο έζησαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, θα διαμορφώσουμε εικόνα για τη ζωή των γυναικών.
Θα κρυφοκοιτάξουμε την καθημερινότητα δύο κοριτσιών από τη μέρα που γεννιούνται μέχρι τη χρονολογία-πληγή: Ένα κορίτσι που μεγαλώνει στην κλειστή κοινωνία των εσώτερων περιοχών της Μικρασίας και μετά ένα κορίτσι που μεγαλώνει στη Σμύρνη.
Θα μάθουμε για το σκληρό έθιμο της Αλαλίας, το ρόλο της ωτακούστριας έξω από την κρεβατοκάμαρα, τρόπους σύλληψης και αντισύλληψης , την παρθενοφθορία, αλλά και τα θέατρα, τα καφέ σαντάν, το μοναδικό Κε της Σμύρνης.
Οικογένεια, γειτονιά, εκπαίδευση, περιοδικά, γυναικείοι σύλλογοι, φιλίες, έρωτες.
Η ομιλία συνοδεύεται με προβολή 100 αυθεντικών φωτογραφιών εποχής.

Σας περιμένουμε!

Για το Δ.Σ.,
Η Πρόεδρος: Ειρήνη Βαλλιανάτου
Η Γεν. Γραμματέας: Βαρβάρα Ισαάκογλου